Päivän ruusuannos


Pirkko Liitilä on kirjoittanut ihanan kirjan RUUSUISTA! Kirjan nimi on  Kukkien kuningatar ja on täynnä ruusujen historiaa ja muuta ruusufaktaa sekä mikä parasta kuvia!

Kaikki kuvat kirjasta Kukkien kuningatar

Kirjassa kerrotaan siitä miksi vaakunoita on alettu käyttämään ja mistä niiten kuvitukset saivat alkunsa. Keskiajalla symboleja alettiin käyttämään ritarien tunnistamiseksi turnajaisissa sekä taisteluissa. Vähitellen vaakunoista tuli henkilökohtaisia ja lopulta 1200- luvulla niistä tuli perinnöllisiä sukuvaakunoita. Yleisiä kuvioita vaakunoissa olivat eläin- ja kasvihahmot. Ja ylläriiiiii; ruusu ja lilja oli oli yleisimmät kasvit. Heraldisen vaakunan ruusukuvion  takana oli viisiterälehtinen luonnonlaji, koiranruusu. 


Suomen vaakunassakin on leijona sekä yhdeksän heraldista ruusua, jonka ruusut kuvaavat yhdeksää maakuntaa- ja vaakuna on peräisin 1581-luvulta- eli Kustaa Vaasan ja hänen poikiensa ajalta. Hopea ruusut kuvaavat valkoruusuja. Valkoinen yhdistetään Neitsyt Mariaan, ja se taas tuo mieleen Suomi- neidon. Suomen vaakuna on korostetun kuninkaallinen kun löytyy eläinten kuningasta ja kukkien kuningatarta.

Teksti on kirjoitettu kirjan pohjalta. Mielenkiintoista vai mitä! Siinäpä kevyt historia pläjäys teille rakkaat lukijat!=D Ihana kirja, suosittelen ruusu hulluille!=D

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikonloppu möksällä

Mökkikeittiö uuteen uskoon!

Tyynyliina